You are here:خانه»گروه مدیران رستوران

-> تاسیسات هتلی

طراحی  کارامد سیستم­‌های گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع (HVAC) در هتل‌های پیشرو

طراحی سیستم­ های گرمایش و تهویه مطبوع (HVAC) نقش مهمی در طراحی کلی هتل ایفا می­‌کنند، زیرا حدود 8 تا 12 درصد از درآمد هتل صرفا برای انرژی (HLP، گرما، نور ، برق) هزینه می­‌شود.

موارد کلیدی بسیاری برای طراحی یک سیستم  HVAC در هتل وجود دارد که از بین آن­ها، شش مورد ذیل به شک­ل­‌گیری طراحی بهینه کمک می­‌کنند؛

حفظ انرژی، حفظ آب، افزایش کیفیت هوای داخل، ایمن سازی در برابر آتش سوزی، کنترل آلودگی، طراحی فضا برای تاسیسات وتجهیزات.

 

حفظ انرژی

انتخاب هر کدام از این موارد زیر در حفظ انرژی هتل نقش مهمی را ایفا می‌­کند؛

  • سیستم خنک کننده یا چیلر:( chilling unit)
  • انواعی از سیستم­های خنک کننده که عموما مورد استفاده قرار می­‌گیرند عبارتند از :اسکرو(screw)، سانترفیوژ و یا سیستم‌های جذبی برای تاسیسات بزرگ تر. از سیستم­‌های خنک کننده رفت و برگشتی  یه ندرت استفاده می‌­شود، مگر در صورتی که ظرفیت نسبپایین باشد ونتوان از سیستم اسکرو استفاده کرد. استفاده از سیستم­‌های خنک کننده آبی از لحاظ میزان مصرف (1kw/TR)، اشغال کمتر فضا وعمر بیشتر ، بیش از همه مقرون به صرفه است.میزان مصرف سیستم­‌های خنک کننده  سانترفیوژ واسکرو ، با توجه به ضرایب  جرم گرفتگی(FF)  مشخصه و  اندازه ایت سیستم‌­ها ، بین 0.55 تا 0.7 متغییر است. انتخاب واستفاده از سیستم­های خنک کننده جذبی در مناطقی امکان‌پذیر است  که گاز لوله ­کشی(PNG/LPG)  وجود دارد وانرژی برق یا بسیار گران است و یا دچار قطعی­‌های گاه و بی­گاه می شود. استفاده از سیستم­‌های خنک‌کننده جذبی  گاز سوز به ­همراه سیستم خنک‌کننده اسکرو یا سانترفیوژ برای هتل­‌های بزرگ ، به ویژه در صورت وجود تعرفه­‌های برق  مختلف در شبانه روز (.T.O.D) گزینه بسیار خوبی است. در حال حاضر از سیستم­‌های خنک کننده برای تغییر دمای بزرگتر از 5.5 درجه سانتی گراد در مدارهای آب خنک کننده  و چگالی یا کندانسور آب استفاده می‌­شود تا هزینه­‌های پمپاژ به حداقل برسد و نیز اندازه لوله­‌های آب خنک کننده  و چگالی کمتر شود.
  • سیستم  پمپاژ(pumping system):

استفاده از سیستم‌های پمپاژ در مدار آب خنک کننده با سرعت جریان ثابت طی سال­های گذشته رایج بوده است و و امروزه در تاسیسات کوچک هنوز هم از آن استفاده می‌شود، زیرا مقرون به صرفه  هستند. باا این حال، برای کاهش هر چه بیشتر هزینه­‌های عملیاتی ، در تأسیسات بزرگتر از سیستم پمپاژ با سرعت متغییر (VSPS) استفاده می‌­شود.

یک هتل معمولی را می­ توان بر مبنای ساعات استفاده از هر کدام از فضاهای هتل، یعنی اتاق مهمانان، لابی وسالن غذاخوری و قسمت­‌های دور از چشم میهمانان، تالارها وسالن جلسات و بخش­های ویژه غذا ونوشیدنی (F & B Outlets)، به چهار حوزه عملیاتی تقسیم کرد.«VSPS» ترکیبی از پمپ­‌های اولیه آب خنک با سرعت جریان ثابت و پمپ­‌های ثانویه است که ممکن است پمپ­‌های ثالثی در تاسیسات بسیار بزرگ با فواصل لوله کشی وسیع، به آن­ها اضافه شود. انتخاب سیستم پمپاژ مجهز به کار آمدترین مدل پمپاژ و موتور بر مبنای منحنی عملکرد پمپ ، از حیاتی‌ترین عوامل برای به حداقل رساندن هزینه­‌های عملیاتی است.

  • برج خنک کننده (cooling tower): درایو بسامد متغییر (VFD) در برج خنک‌ کننده که توسط دمای آب حوضچه، در خلال ساعات غیر اوج کنترل می­‌شود، یکی از ابزارهای موثر برای حفظ انرژی است
  • سیستم­‌های هواساز(  (Air Handing Unit): استفاده از AHU دو جداره با درایو بسامد متغییر و چرخ بازیابی گرما ، به ویژه در فضاهای شلوغ مانند تالارها و سالن‌­های جلیه، برای صرفه‌جویی در انرژی بسیار سودمند است.
  • هوا کش تخلیه هوای پتارکینگ(Exhaust Fan Car Park) : آیین نامه­‌ها و دستورالعمل ­های ایمنی ساختمان به منظور کاهش سطح منوکسید کربن، مالکان را ملزم می­‌کند که میزان تغییرات هوا در ساعت(واحد جابجایی هوا) در سیستم تخلیه هوای پارکینگ زیر زمینی در زمان آتش سوزی 30، و در شرایط عادی 15 باشد. تجربه نشان می­‌دهد که استفاده از دو هواکش با دوره کاری مجزا بسیار به صرفه است.
  • بانک خازن اتوماتیک(Automatic Capacitor bank): انتخاب کارآمد بانک­‌های خازنی با عملکرد خودکار و واحدهای کوچک ( مثلا 52KVAR ) روی تمامی قسمت­‌های HVAC، سبب بهبود ضریب توان و رسیدن آن به حدود یک می‌­شود. در نتیجه ، تا مقدار زیادی در هزینه عملیاتی صرفه­‌جویی می­‌شود.
  • سیستم اتوماسیون ساختمان(building automation systems  یا  BAS :(BAS یا همان سیستم‌های یکپارچه‌سازی ، کنترل و نظارت بر تمامی تجهیزات HVAC، از مدرن ترین و بهترین ابزار با کمترین خطا انسانی برای حفظ انرژی هستند.

حفظ آب

سیستم­‌های خنک کننده آبی به حجم زیادی آب ذخیره برای برج­‌های خنک کننده  نیاز دارند. به طور کلی، نیاز آبی برای مصارف روزانه مانند استحمام، پخت و پز، شست‌وشو، رختشویی، آبگرمکن و غیره در یک هتل بسیار زیاد است. تکنسین عملیاتی مسئول، همواره برای حفظ کیفیت و کیت نیازهای آبی روزانه بخش­‌های مختلف با چالش روبرو است. در چنین مواردی، آب ذخیره برج خنک کننده  در درجه دوم اولویت قرار دارد. شهرداری عملا استفاده از آب شهری را برای ذخیره آب سیستم تهویه ، ممنوع کرده­‌اند.این آب تنها برای نیازهای ابتدایی روزانه هتل ست. بنابراین منبع آب ذخیره برج خنک کننده سیستم HVAC باید یا از آب چاه تصفیه شده، آب تانکر تصفیه شده یا از تصفیه خانه آب فاضلابSTP باشد. دو منبع اول تحت نظارت مهندس عملیاتی ارشد نیستند وتنها زمانی اجرایی می­ شوند که بتوان به اندازا کافی برای یک تأسیسات معین، آب باکیفیت تامین کرد.STP کارآمد ترین و تنها منبع قابل اتکا آب برای ذخیره سیستم HVAC در برج­‌های خنک کننده از طریق STP هست. کمیت وکیفیت آب تولیدی از طریق STP برای بیشتر هتل­‌ها، برای رفع نیازهای ذخیره آب برای برج ‌های خنک کننده سیستم HVAC و همچنین آبیاری گیاهان کغایت می‌­کند. این آب، پس از تضفیه مناسب ، برای شستشوی دستشویی­‌های هتل استفاده می‌­شود.

افزایش کیفیت هوای داخل(IAQ) :

IAQ برای هتل‌­ها بسیار حیاتی است و مهمانان به خوبی ازآن آگاهی دارند. تداوم حفظ کیفیت هوای داخل برای حفظ جایگاه هتل وجذب دوباره مهمانان بسیار اهمیت دارد. میزان هوای تازه برای فضاهای مختلف در هتل براساس استاندارد IAQ تصریح شده که ضابطه­‌ای پذیرفته  شده در صنعت هتلداری است. هنگام طراحی سیستم HVAC ، توجه به مواردی همچون مکان و اندازه ورودی­‌های هوای تازه و خروجی‌های هوای کثیف و حفظ فاصله ایمن میان آن­ها حائز اهمیت است. بهتر است تخلیه هوای دستشویی، آشپزخانه، DG، آبگرمکن در بالاترین سطح باشد، زیرا ورودی‌­های هوای تازه برای بیشتر AHUهای فضاهای عمومی و برای هواسازی TFA در سطح پایین یا سطح زمین تعبیه شده است. این کار به طور کامل احتمال تداخل هوای تازه وکثیف را از بین می‌­برد.نوع فیلتر کردن هوای تازه با توجه به محیط اطراف نیز از اهمیت برخوردار است، ما می­‌توانیم بسته به کیفیت هوای محیط اطراف، از فیلترها استفاده کنیم، از فیلترهای ساده HDP گرفته تا فیلترهای micrivee وحتی گاهی فیلترهای کربنی.

 

ایمن سازی در برابر آتش سوزی

ایمن سازی در برابر آتش سوزی، حیاتی‌ترین بخش از آماده‌سازی یک هنل است. مسئول آتش نشانی محلی  باید پیش از صدور مجوز کاربری، تایید کند که اقدامات مختلف برای ایمنی در برابر آتش سوزی، مطابق با آیین‌­نامه ها، صورت گرفته است. نقش گردانندگان هتل  برای حصول از ایمنی هتل ، پیش از شروع به کار به همین اندازه حائز اهمیت است.

مهمترین اقدامات در راستای حفظ ایمنی در برابر آتش سوزی، هنگام طراحی سیستم HVAC برای یک هتل به شرح زیرند:

  • ضخامت ورقه­‌های .G.I باید مطابق با استانداردهای IS یا SMACNA  باشد.
  • مواد مورد استفاده باید عایق (ضد اشتعال) باشد. منطقه‌بندی حریق باید با دیوارهای ضد حریق تا ارتفاع هر طبقه جدا شده باشد. درب­‌های ضد حریق با مقاومت 30 دقیقه در تمامی اتاق‌­های AHU  و اتاق­‌های هواکش تعبیه شوند.
  • دریچه موتوردار دود در مخزن هوا و یا دریچه حریق با رابط قابل ذوب در محل عبور هوای بازگشتی دیوارهای اتاق AHU  تعبیه شود.سیستم تخلیه دود برای هر طبقه، تالارها، مرکز کنفرانس و دیگر فضاهای شلوغ تعبیه شود. سیستم فشار هوا برای پایه‌­های اضطراری و چاه­‌های آسانسور تعبیه شود.

 

کنترل آلودگی

مقامات دولتی کنترل آلودگی شهرداری با صدور گواهی آغاز به کار (CC) پیش از شروع احداث ساختمان و نیز با صدور گواهی کاربری برای شروع به کار یک هتل نقش مهمی را ایفا می­‌کنند.عوامل زیر باید هنگام طراحی هتل مدنظر قرار گیرد:

  • انتخاب سرکننده­‌های دوست دار لایه اوزون
  • تمیز کردن هوای تخلیه شده آشپزخانه پیش از ورود به جو
  • مهار بو از طریق فیلترهای کربنی، ESP یا دستگاه‌های اوزون ساز
  • افزایش کیفیت هوای داخل، عموما مطابق با ضوابط ASHRAH 
  • افزایش کیفیت آب ذخیره برج خنک‌کننده
  • ورود و تخلیه مناسب هوا در زیرزمین، پارکینگ، دستشویی، آشپزخانه، رختشویی و تصفیه خانه فاضلاب.
  • مهار سر وصدای تجهیزاتی مانند چیلرها، DG ، برج‌های خنک کننده  وهواکش‌های تهویه هوا.

 

طراحی فضا برای تأسیسات وتجهیزات

نوع فضاهای مورد استفاده در صنعت هتلداری طی سال­های گذشته به شدت تغییر کرده است و از این رو ، به روش­‌های بهینه برای به حداقل رساندن این فضاها، هنگام طراحی سیستم HVAC، نیاز ست. برخی از این روش­ها برای طراحی مبتکرانه عبارتند از:

  • قرار دادن اتاق تأسیسات در پایین‌­ترین اتاق زیرزمین، در کنار دیگر اتاق‌­های تأسیسات مانند پست‌های فرعی برق ، اتاق‌­های پانل LT، آبگرمکن­‌ها، مخازن آب، تصفیه‌خانه آب، اتاق پمپ آب و دفانر مهندسی .
  • استفاده از دو برابر ارتفاع در زیرزمین  و دیگر فضاهای دور از چشم مهمانان برای تعبیه هواکش‌ها، AHU ها و پانل برق با ایجاد زیر شیروانی قابل دسترس، استفاده از بالابر مشترک برای کلیه خدمات، استفاده از طبقات خدمات رسانی برای AHU ها و هواکش­‌ها، بعلاوه استفاده از آن­ها برای انجام امور خدماتی؛ قرار دادن برج­ های خنک کننده روی پشت بام برای کاهش طول لوله وانرژی پمپ‌ها. استفاده از ارتفاع اضافی در آخرین طبقه برای نصب کانال و لوله و دیگر خدمات برای ایجاد فضای قابل استفاده روی پشت بام.